6-7. nap – próbáljunk ki egy okoseszközt!

Az első hétvégén néhány azonnal használható okoseszköz tipp, hogy ha szeretnéd kipróbálni az okosotthon eszközök világát.

“Gyakorlásnak” vezeték nélküli eszközöket fogok ajánlani, ezeknek a beüzemeléséhez nem szükséges villanyszerelőt hívni, azonnal alkalmazhatóak.
Mielőtt termékeket javasolnék, néhány szóban arról, amit a héten is említettem, a protokollokról, mert itt bizony már elő is kerülnek:.

Wi-Fi-s termékek:
A nagy előnyük, hogy nem kell hozzá semmilyen átjáró, így a kezdeti ismerkedésre kitűnően alkalmasak.Hátrányuk, hogy a WiFi kapcsolat a zsúfolt 2.4GHz-es tartományban történik, így lakótelepeknél előfordulhat, hogy megbízhatatlan lesz a kapcsolat.

Zigbee-s termékek:
A protokolloknál említettem már a ZigBee-t, amely okosotthon automatizáláshoz fejlesztettek.
Előnye, hogy a hibatűrése nagyobb, mint a wifi-nek, az állandó áramellátással rendelkező eszközök (izzók, dugaljak, stb.) jeltovábbítóként működnek, így a hatótávolság tovább növelhető. Hátránya, hogy saját átjáró szükséges hozzá, ami “ZigBee-re fordítja a Wifi/Ethernet jelet”.
Emiatt a telepítésük is egy fokkal bonyolultabb.

Z-wave termékek:
A Z-wave hasonló “képességekkel” bír, mint a ZigBee, de – a ZigBee-vel ellentétben – nem a zsúfolt 2,4 GHz-es frekvencián, hanem a 868 MHz-es frekvencián kommunikál. Ennek több előnye is van:

Megbízható működés, még soklakásos társasházakban is

Nagyobb hatótávolság, amelyet növelni lehet az állandó tápellátású eszközökkel

A protokoll szigorúsága miatt a z-wave-es eszközök 90%-ban kiválthatóak más gyártótól származó z-wave-es eszközzel.

Hátránya, hogy az ára jelenleg esetenként 4x-5x magasabb, mint a wifis/ZigBee-s eszközöké, valamint ehhez is kell egy átjáró és bonyolultabb a telepítésük.

Jöjjenek hát az eszközök:

Okos izzó
Állandó áram ellátásra van szükségük, ezért érdemes olyan helyen használni őket, ahol az  áramtalanításuk megoldható, de nem kapcsolgatjuk a feszültséget alattuk. (pl állólámpa)

Rögtön használható izzó, színhőmérséklet  és fényáram (dimming) szabályozható(wifi)
Vagy ennek a “retro” változata(wifi)
Esetleg a GU10-es foglalatba való változata(wifi)
Színes és fehér izzó, elsősorban hangulatvilágításra(wifi)
Az IKEA Tradfri családja jó választás lehet: az izzókhoz, hogy valóban okosítani is lehessen, egy átjáró is szükségeltetik (ZigBee)

   
Okos Dugalj
Univerzális eszköz, azon készülékek “okosítására”  alkalmas, amelyen megfelelően “buták és egyszerűek” hozzá (bekapcsoláskor elindulnak), vagy felügyelni tudjuk ezeket a készülékeket (“bedugva maradt-e a hajvasaló”). Ventillátorok, páramentesítők automatizálására például remek megoldás lehet. Nagyobb teljesítményű eszközök (pl vasaló) esetében figyeljünk a dugaljakon megjelölt maximális valamint átlagos fogyasztásra, mert nem mindegyik képes ezeket az eszközöket biztonságosan kapcsolni.

Kisebb terhelésekre megfelelő lehet ez a dugalj(wifi)
Nagyobb terhelést is tűrő dugalj(wifi)
Az IKEA Trafri termékcsaládban okosdugalj is szerepel, az “okosításhoz” szintén szükséges az átjáró (ha izzóhoz vettél már egyet, akkor nem kell újat venni) (ZigBee)

Jó otthonokosítást kívánok!

Zsák Péter
Okosotthon Guru